Haptotherapie en haptonomie

Haptotherapie is een behandelvorm die tussen psychotherapie en fysiotherapie ligt. Door gesprek, ervaringsoefeningen en aanraking ga je op zoek naar wat je lijf jou te vertellen heeft. Zodat er meer balans komt in je leven.

MijnHapto - Haptotherapie behandeling door haptotherapeut Willemijn van Leeuwen

Wat is haptonomie?

Haptonomie gaat over het gevoelsleven en ziet het lichaam als ‘drager’ van gevoelens. Dat is zichtbaar aan de manier hoe je beweegt, je houding, spierspanning in je lijf en expressie van je gevoelens. Je lichaam vertelt veel over hoe het met je gaat en weet instinctief wat goed voor je is en wat niet.

Wat gebeurt er als je verstand overheerst?

Wanneer je niet luistert naar je gevoel kun je een andere richting opgaan dan je ‘innerlijk kompas’ aangeeft. Je gaat leven vanuit wilskracht, vanuit wat een ander van je verwacht of hoe je denkt dat je moet zijn. Zo maak je keuzes die niet altijd goed bij je passen, blijf je langer in situaties hangen die niet goed voor je zijn en wordt leven soms overleven. Als je met je hoofd geen nee zegt in een situatie die onprettig voelt, gaat je lijf het voor je doen.

In welke klachten kan dit zich uiten?

Als je gevoelens onderdrukt of ontkent, kan dit leiden tot psychische of lichamelijke klachten. Je zit niet meer lekker in je vel, voelt onrust, spanning, ervaart stress of hebt verstoringen in relaties. Pijnklachten kunnen verergeren of je lichaam gaat protesteren. Je kunt last krijgen van concentratieproblemen, slaapproblemen, hyperventilatieklachten, hoofdpijn, buikpijn en maagpijn. Zie de lijst met toepassingen voor een uitgebreider overzicht.

MijnHapto - Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

De therapeutische toepassing van haptonomie is haptotherapie. Het is een behandelvorm die tussen psychotherapie en fysiotherapie ligt. 

Haptotherapie helpt om de gevoelsverbinding met jezelf en naar anderen te openen en te herstellen. Zodat er weer balans terugkomt in je leven. Naast het gesprek wordt er gewerkt met ervaringsoefeningen en aanraking op de behandelbank. Door het contact kun je voelen wat er in je leeft en speelt. Je ontdekt wat jou raakt, wat je beweegt, wat je remt, hoe je communiceert en wat je grenzen zijn. De therapie maakt inzichtelijk welke kwaliteiten je hebt en wat je nog kunt leren.

Je gaat weer leren vertrouwen op je gevoel zodat je op basis hiervan bewuste keuzes kunt gaan maken in je leven. Voor jezelf of in contact (con = samen, tact = voelen) met anderen. Zoals in relaties, werk, sport, familie en gezin.

Er kunnen diepliggende, onbewuste en onverwerkte gevoelens naar de oppervlakte komen tijdens de therapie. Als dit gebeurd is er aandacht voor om zo alsnog een plaats te krijgen in je leven. Zodat je weer meer vitaliteit, veerkracht en vrijheid gaat ervaren in je leven.

Haptotherapie is ook geschikt als extra ondersteuning tijdens een lastige periode in je leven. 

Haptotherapie gaat heel goed samen met andere vormen van therapie. Denk aan begeleiding bij de POH-GGZ, psycholoog of psychotherapeut. Er wordt minder gepraat en meer gevoeld. Dat kan heel prettig zijn. 

MijnHapto - Haptotherapie behandeling - met bal

Wat is de werkwijze?

Een sessie duurt gemiddeld 50 minuten. Check hier de actuele tarieven. Tijdens de eerste sessie bespreek ik met jou je hulpvraag en leren wij elkaar beter kennen. In de daaropvolgende sessies introduceer ik jou de haptonomie door ervaringsoefeningen aan te bieden of te werken op de bank. Jij bepaalt zelf of je je kleding aanhoud of in onderkleding ligt. Waar jij je het meest prettig bij voelt. Na drie sessies is duidelijk of je bij mij aan het juiste adres bent. Wanneer de therapie passend is, maak ik samen met jou een behandelplan en geef ik een indicatie van de duur van het behandeltraject. Tussendoor is ruimte om het traject te evalueren en doelen bij te stellen.

Is er een verwijzing nodig?

Er is geen verwijzing nodig voor haptotherapie.

Voor wie is haptotherapie geschikt?

Ik behandel zowel mannen als vrouwen, jongvolwassenen, volwassenen als ouderen. In bepaalde situaties waarin je niet in staat bent om te voelen, is haptotherapie niet geschikt. Dit is als verslaving de hoofdklacht is of bij klachten in een acuut stadium bij een ernstige psychiatrische stoornis.
Het kan in sommige gevallen nodig zijn dat een psycholoog of psychiater medebehandelaar is. Dit zal ik natuurlijk met je bespreken.

Toepassingen van haptotherapie

  • Moeite hebben met het herkennen en/of uiten van gevoelens
  • Overspoeling van gevoelens
  • Bij piekeren en niet meer kunnen stoppen met nadenken: veel in je hoofd zitten
  • Problemen rondom intimiteit en relaties: binding en verlatingsangst
  • Spanningsklachten
  • Moeite met het aangeven van grenzen: geen nee durven zeggen
  • Onzekerheid en (faal)angst
  • Stress- en overbelastingsklachten zoals burn-out
  • Verwerking van verlies, ziekte of trauma
  • Leven met chronische pijnklachten
  • Je niet verbonden voelen met anderen: eenzaamheid
  • Ondersteuning tijdens een moeilijke periode in je leven
  • Vragen over persoonlijke ontwikkeling

Staat je vraag of probleem er niet tussen of twijfel je? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op en we bespreken samen of haptotherapie voor jou geschikt is.

Denk jij, dat ik jou kan helpen?

Ik ben de hele week telefonisch beschikbaar om je te woord te staan. En vanaf februari 2024 5 dagen per week in mijn praktijk in Gouda.

Neem dan contact op met mij

Bel of mail mijnHapto

Samen maken we een afspraak

We plannen gezamenlijk
een datum voor een intake

1ste consult

Daadwerkelijke intake met Willemijn bij mijnHapto