​Stress en burn-out

“Door stress raak je de verbinding met je eigen lijf, je gevoel kwijt.”

Stress: de verbinding tussen je hoofd en je gevoel kwijt

Een beetje spanning of stress is nuttig. Je hartslag versnelt, je spierspanning in je lijf neemt toe en je bloeddruk gaat omhoog. Kortom: je lichaam is klaar voor actie! Handig om een verhuizing te regelen, koffers in te pakken voor vakantie of te kunnen presteren voor een examen. Wanneer de stressfactor weg is, verdwijnen stresshormonen uit je lijf en kalmeert je lichaam weer.

Soms lukt het kalmeren niet als de stress te lang duurt. Je stresssysteem slaat op hol. Je kunt last hebben van gespannen spieren, extreme vermoeidheid, slaapproblemen, een gejaagd gevoel of een kort lontje. Je gaat door op de automatische piloot en raakt zo de verbinding met je eigen lijf, je gevoel kwijt. Eerder voelen wanneer je de balans dreigt te verliezen kan helpend voor je zijn.

Soms is dit niet mogelijk. Er gebeuren dingen in je leven zoals ziekte, scheiding of overlijden. Je bent aan het overleven en hebt weinig tijd om te voelen. Eenmaal in rustiger vaarwater, komt je lijf er achteraan met lichamelijke klachten, pijn of emoties die overlopen.

Oorzaken van stress

  • Wanneer er een opeenstapeling is van stress, en er geen tijd is voor rust, bouwt je lijf herstelschuld op. Je stresshormonen kunnen opraken en je lijf raakt uitgeput;
  • Door persoonlijke eigenschappen. Je bent bijvoorbeeld een harde werker, perfectionistisch, hebt een groot besef van verantwoordelijkheid en wilt graag andere mensen helpen;
  • Als je stresssysteem scherper staat afgesteld. Je alarm gaat sneller af, ook bij niet ‘bedreigende’ situaties.
MijnHapto - Haptotherapie bij Stress en Burn-out - praktijk voor hatotherapie in Gouda

Haptotherapie bij stress

Haptotherapie leert je met gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking op de behandelbank te herstellen van stress en er op een andere manier mee om te gaan.

  • Door de aanraking kan je lijf in alle rust kalmeren. Je ‘knuffel en gelukshormoon’ oxytocine komt vrij en zorgt voor een sneller herstel. Aanraking heeft daarnaast een grote invloed op het gevoel van veiligheid, vertrouwen, geborgenheid en verbondenheid;
  • Je leert signalen herkennen van overbelasting en herstelmomenten terug te vinden bij stress;
  • Je leert voelen waar je grenzen en behoeften liggen en deze serieus te nemen;
  • Je leert voor jezelf op komen en de confrontatie aan te gaan;
  • Je draagkracht en veerkracht vergroten zodat je beter met nieuwe stressvolle situaties om kunt gaan.

Haptotherapie bij burn-out

Wanneer je bronnen in je lijf zijn uitgeput, ondersteun ik je zo nodig met de opbouw van je conditie. Herstellen is topsport. Mijn achtergrond als fysiotherapeut met kennis en ervaring vanuit de inspanningsfysiologie zet ik in. Hoe kan je toch nog je fitheid opbouwen als je zo uitgeput bent? Ik richt mij veelal op je lichamelijke waarneming zodat je voelend aan de slag gaat met je herstel. Kun je bijvoorbeeld nog praten tijdens een inspanning en hoe ga je om met verzuurde benen? Dat vraagt af te wijken van trainingsschema’s en op een andere manier te trainen dan je gewend bent. Samen zoeken we naar de beste weg van je herstel.

Meer weten?

Wil jij meer weten over haptotherapie bij stress of burn-out of wil je weten, mijn behandeling bij jou past of ik als GZ-Haptotherapeut bij jou pas? Bel 06-28428170 of mail mij voor een kennismakingsgesprek. Het gesprek duurt maximaal een halfuur en is bedoeld om kennis te maken, om globaal in te gaan op je hulpvraag en om je te vertellen over wat haptotherapie voor jou kan betekenen.