Angst

“Hoe meer het vertrouwen in jezelf gaat groeien, hoe minder de angst jou bezit. Het loslaten van angst gaat dan heel geleidelijk vanzelf.”

Angst slaat op je lijf

Angst is heel normaal en beschermd je bij bedreiging. Het slaat op je lijf: Je bekkenbodem raakt verkrampt, je keel knijpt samen en het kan voelen als een stomp in je maag. Je krijgt het warm, gaat zweten, je voelt je hartslag kloppen en wilt alleen nog maar weg uit de situatie. Jouw overlevingsmechanisme gaat aan: vechten, vluchten of bevriezen. Super nuttig als er brand in je huis uitbreekt en het voorkomt roekeloos gedrag. Je rijdt niet zomaar door rood.

Zonder gevaar bang zijn

Soms ben je bang zonder dat er gevaar is. Je angstsysteem is heel gevoelig voor storing. Zoals bij negatieve ervaringen die je hebt meegemaakt of door erfelijke aanleg. Je schrikreactie klopt dan niet altijd met de situatie van nu. Het wordt een probleem als je angstgevoel je belemmerd in je dagelijks functioneren en dus ook in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Wellicht blokker je tijdens presentaties of heb je moeite met jezelf laten zien in een groep.

Bang zijn voor de angst

Je wilt dit gevoel voor een volgende keer voorkomen. Je controleert de situatie met je hoofd en stopt met voelen. Alleen werkt je hoofd heel complex. Je verzint talloze scenario’s, ziet beren op de weg, gaat twijfelen en hebt grote zorgen. Je bent alert en raakt gefixeerd op het beangstigende, de rest lijkt niet meer te bestaan.

Dragen en loslaten van angst

Met haptotherapie leer je onder andere dat je je niet tegen dit gevoel moet verzetten. Het is van groot belang te erkennen dat de angst er is. Emoties willen hoe dan ook erkend en gedragen worden. Met haptotherapie kan je dit op een veilige en rustige manier ervaren en leren. Zo ontstaat er uiteindelijk meer ruimte, rust en vertrouwen in je eigen lijf. Raak je meer trouw aan wat je voelt en volg je je innerlijk kompas. Voelen is veel minder complex dan denken. Iets is een ja of een nee. Iets is prettig of niet prettig. Hoe meer het vertrouwen in jezelf gaat groeien, hoe minder de angst jou bezit. Het loslaten van de bangigheid gaat dan heel geleidelijk vanzelf. Als GZ-haptotherapeut kan ik jou daarbij helpen.

Haptotherapiebehandeling bij Angst door GZ-haptotherapeut Willemijn van Leeuwen - mijnHapto

Wat kan haptotherapie voor jou betekenen?

Haptotherapie kan je leren beter met je angstgevoelens om te gaan door middel van gesprekken, aanraking en oefeningen. Hierdoor kom je in beweging en durf je weer meer aan te gaan!

Dit kan haptotherapie voor jou doen:

  • Je leert hoe je je veilig kan voelen in je eigen lijf. Dat er meer te voelen is dan angst in je lijf;
  • Bij voldoende veiligheid ga je samen met mij onderzoeken wat er gebeurt in je lichaam als je bang wordt, waar deze angst vandaan komt en hoe je deze angst beter kan dragen;
  • De neiging bij angst kan zijn dat je jezelf terugtrekt, klampt aan een ander, of isoleert en het contact met je omgeving verliest. Met haptotherapie leer je juist de verbinding met jezelf en de ander aan te gaan. Dit geeft weer ruimte en meer vertrouwen in je eigen lijf ook tijdens spannende momenten;
  • Je leert eerder herkennen wanneer het beklemmende gevoel opkomt en hoe je dit kunt controleren zonder te blokkeren.

Haptotherapie is niet geschikt bij te hevige angst of een paniekstoornis.
Behandeling kan in sommige gevallen wel heel goed samengaan met een psycholoog of psychotherapeut.

Meer weten?

Wil jij meer weten over haptotherapie bij stress of burn-out of wil je weten, mijn behandeling bij jou past of ik als GZ-Haptotherapeut bij jou pas? Bel 06-28428170 of mail mij voor een kennismakingsgesprek. Het gesprek duurt maximaal een halfuur en is bedoeld om kennis te maken, om globaal in te gaan op je hulpvraag en om je te vertellen over wat haptotherapie voor jou kan betekenen.