Intimiteit

“Echt in contact zijn met je gevoel, je diepste binnen, je lichaam en de ander. Liefdevol samen zijn in vertrouwen, veiligheid, verbondenheid en kwetsbaarheid. Dat is waar intimiteit voor mij over gaat.”

Intimiteit, wat is dat?

Dat is niet per se seksueel. Intimiteit kan goed samengaan zonder seks. En je kan seks hebben zonder intiem te zijn. Denk aan vluchtige seks of een one night stand. Intimiteit bestaat ook in vriendschap. In alle gevallen durf je jezelf te laten zien in kwetsbaarheid. Relaties kunnen zo verdiepen. Je voelt je gezien en erkend om wie je bent.

Bij intimiteit vervagen grenzen. We laten elkaar toe in elkaars binnenwereld. Dat vereist een gevoel van veiligheid, vertrouwen en betrouwbaarheid en durf. In dit samen zijn moet er niets. Alleen het bij elkaar zijn is genoeg en dat is voor beide voelbaar.

Een voorwaarde voor intimiteit is dat je je lichaam kunt voelen. Het is dus een paradox. Om goed contact met een ander te maken, moet je leren bij jezelf te blijven. Pas als je jezelf voelt kan je je verbinden met een ander. Je laat iets van jezelf aan de ander zien en laat de ander toe in je binnenwereld. Contact (con = samen, tact = voelen) met behoud van eigenheid.

Waarom is intimiteit soms zo moeilijk?

Kwetsbaarheid tonen kan beschadigend zijn als er niet met respect op wordt gereageerd. Je bent misschien gekwetst, afgewezen, in de steek gelaten of verraden. Als dit in je leven is gebeurd en de angst op herhaling is groot, sluit je jezelf af. Je gebruikt een verdedigingsmechanisme om mensen op afstand te houden. Terwijl je juist wordt gezien en erkend als je in veiligheid je kwetsbaarheid durft te tonen.

Bij relaties vervagen grenzen en dat kan eng zijn. De angst om jezelf te verliezen of gekwetst te worden kan groter zijn dan de behoefte aan intimiteit en nabijheid. Er kan een dynamiek van aantrekken en afstoten ontstaan. Aantrekken omdat er een behoefte is aan binden en afstoten omdat de binding ook snel weer benauwt. Relaties aangaan of onderhouden kan dan lastig zijn.

Intimiteit kan alleen ontstaan als gevoelens wederkerig zijn. Dat wil zeggen dat beide personen hun gevoelens voor elkaar zichtbaar en voelbaar moeten maken aan de ander. Dan pas is er een samen.

Intimiteit en seksualiteit

Liefde en seksualiteit zitten in alle cellen van ons lichaam. Dit kan je uitbreiden naar de ander en ontvangen. Pas als je jezelf voelt, kun je een gevoelsverbinding met de ander maken. Als je niet thuis bent bij jezelf, kan je de ander ook niet ontvangen. Je deuren en luiken gaan als het ware dicht. Als je je innerlijk wel weet te openen tijdens seks, is het een totaal andere beleving. Rijker, voller en kwetsbaarder.

Ons lichaam is er om van te genieten. Het kan zijn dat dit vermogen is geblokkeerd. Door bijvoorbeeld nare ervaringen uit het verleden, factoren in jezelf of door je relatie. Je kunt je misschien lastig ontspannen, vindt het moeilijk om aangeraakt te worden of aan te raken, je bent meer gericht op de ander dan op jezelf. Je hebt misschien pijn bij het vrijen of voelt je leeg na afloop. Kunnen genieten vraagt dat je je eigen lichaam en behoeften kent.

Haptotherapiebehandeling door GZ-haptotherapeut Willemijn van Leeuwen bij problemen met Intimiteit

Wat kan haptotherapie voor jou betekenen?

Haptotherapie kan je helpen bij allerlei problemen rondom intimiteit. Het helpt om je vrijer te voelen met jezelf en een ander.

  • Vrijer door juist te voelen waar je grenzen, verlangens en behoeften liggen;
  • Leren uitspreken en de ander laten voelen wat je voelt;
  • Leren omgaan met afstand en nabijheid, met behoud van eigenheid;
  • Jezelf durven openstellen in kwetsbaarheid en de ander kunnen toelaten;
  • Onderzoeken wat jouw hechtingsstijl is (hoe ga je relaties aan?);
  • Mochten er onverwerkte gevoelens boven komen, dan is daar alle ruimte voor.

Meer weten?

Wil jij meer weten over haptotherapie bij stress of burn-out of wil je weten, mijn behandeling bij jou past of ik als GZ-Haptotherapeut bij jou pas? Bel 06-28428170 of mail mij voor een kennismakingsgesprek. Het gesprek duurt maximaal een halfuur en is bedoeld om kennis te maken, om globaal in te gaan op je hulpvraag en om je te vertellen over wat haptotherapie voor jou kan betekenen.